Kringenmarkeringen i 2012 
Besøk fra Gudbrandsdalslaget i USA


22. april besøkte Jim Olson, presidenten i det amerikanske Gudbrandsdalslaget, Otta
for å bli orientert om planene for 400-årsmarkeringen i Kringen

Web: Geir Neverdal
www.otta2000.com


               

 
 
  Askefast i Amsterdam
- deretter en togreise sittende på gulvet til København

Etter en utrolig strabasiøs reise kom Jim med leiebil til Otta om morgenen den 22. april.

Kaos i Amsterdam
Han hadde mellomlandet i Amsterdam samtidig med vulkanutbruddet på Island - og kom til en flyplass der alt var kaos.

Bagasjen borte
Bagasjen var borte, han hadde bare klærne han gikk og stod i - ikke engang en jakke - og det var så og si ingen informasjon å få. Alle flyvninger var kansellerte.

Hotellrom??
Det var heller ikke hotellrom å oppdrive i byen, så han reiste videre til den Haag med tog og overnattet der. Fra hotellet sendte han en e-post til Otta og orienterte oss om situasjonen.

Stopp i Münster
Etter en del plunder fikk han togbillett til Münster i Tyskland. Der måtte han stå fire timer i kø for a få billett til København, - avreise klokken fire om morgenen, men videre til Oslo var det ikke mulig å få plass. Han fikk også orientert oss om situasjonen med e-post fra hotellet der.
Toget var helt sprengt, Jim måtte sitte på gulvet hele strekningen. Nærmest ham der - satt en svenske og tre nordmenn. Det viste seg at den svenske mannen hadde bil stående i København - han tilbød Jim og de tre norske skyss til Halmstad i Sverige, derfra skulle det gå en ekspressbuss til Oslo.

Ekspressbuss
Ekspressbussbilletten måtte bestilles på forhånd - derfor ringte en av de tre til sin kone i Oslo - hun hadde tilgang til Internett og ordnet det hele for alle fire.

Opplegg må kastes om
Jim - som på dette tidspunktet var flere dager forsinket - hadde måttet omkalfatre sine opplegg i Norge, (blant annet måtte et besøk i Bergen avlyses)  - og han kunne bare håpe at den bestilte leiebilen ville være tilgjengelig i Oslo når han kom dit.

Hjelpsom bussjåfør
Han har en slektning like sør for Oslo og spurte derfor ekspressbussens sjåfør om han kunne slippe ham av der.
Dette var imidlertid ikke mulig etter sjåførens reglement. Jim måtte bli med til Oslo - "Men", sa han, "jeg bor selv sør for Oslo - og du kan bli med tilbake dit din slektning bor etter rutens slutt."

Glomstad
Deretter ordnet det seg - han rakk fram til Glomstad på Tretten hvor han holdt foredrag og fikk så besøkt slektninger i Gudbrandsdalen - før han kom til Otta om morgenen den 22.

Han reiste lett - bagasjen var fremdeles et eller annet sted i Amsterdam.

 
 

 
Fra møtet på rådhuset
Foran Jim Olson (President i Gudbrandsdalslaget) og Kari Hølmo Holen (kommunalsjef for kultur)
Stående ordfører Dag Erik Pryhn (formann i arrangementskomiteen for Kringenmarkeringen i 2012)

       
  22. april

Undertegnede møtte Jim Olson på Skysstasjonen kl. halv ni om morgenen.
Vi fikk deretter over en frokost snakket sammen om Gudbrandsdalslagets rolle i 1912 og deres planer for neste markering.
Sel Historielags planer og oppgaver for markeringen i 2012 ble lagt fram - og vi så litt på hvordan dette kan samordnes med Gudbrandsdalslagets ønsker i neste omgang.

Det ble tid til en omvisning i samlingene fra gruvedrift og steinindustri på Sel Folkebibliotek - og en kort prat med Anne Marie Viken og Rita Ulen før møtet på rådhuset klokka 12.

Hva er viktig ved en markering i dag

1) Fredelig sameksistens
2) Kringen 1612 - Symbolverdien


I vår tid er det de gode relasjonene vi har til de som vi for fire hundre år siden sloss i mot -
og den store symbolverdien
hendinga og mytene rundt slaget fikk i nasjonsbyggingen av Norge som en bør legge vekt på i en slik markering.

 
       
 

Møte på rådhuset
Der møtte vi leder i arrangementskomiteen, ordfører Dag Erik Pryhn og sekretær, kommunalsjef Kari H. Holen - og Jim fikk en grundig orientering om hva som var gjort så langt, hvem som er involvert og hvilke planer som pr i dag foreligger. Jim fortalte på sin side om Gudbrandsdalslaget og det arbeidet de i dag driver.
Det legges opp til et nært samarbeid i tiden fram mot markeringen i 2012.
 

Etter en runde i bokhandlene her for å komplettere boksamlingen til Gudbrandsdalslaget med mer lokalhistorie fra Gudbrandsdalen, dro  vi til Skottetog-samlingen ved Sinclair i Kvam og så på utstillingen der. Jon Selfors (medlem i Sel Historielag) var bortreist den dagen - men stilte opp med sponset overnatting for Jim ved vertshuset.
Neste dag reiste Jim til Lesja - han hadde et svært tett program under oppholdet i Norge.

Siste:

Jim Olson er nå tilbake i USA - men fremdeles uten bagasjen. En koffert har riktignok dukket opp, men befant seg ved siste melding i Oslo.

Gudbrandsdalslagets fane - med Pillargurisymbolet.

 
     
  Det ble en noe annerledes reise enn han hadde tenkt seg - og han håper han slipper vulkanutbrudd og askeskyer ved fremtidige anledninger - denne 17. turen til Norge var en slitsom variant..  
       

 

 
 
       
  1912 - Pastor Lars P. Thorkveen

Som tidligere nevnt spilte det amerikanske Gudbrandsdalslaget en viktig rolle ved markeringen i Kringen i 1912

Da 83 utvandrede gudbrandsdøler i 1906 - ett år etter at Norge igjen ble et selvstendig land - samlet seg i Minneapolis for å danne en forening, var formålet å samle inn penger til en ny støtte i Kringen. Symbolet som ble valgt var nettopp Pillarguriskikkelsen. Tre år senere, i 1909 ble Gudbrandsdalslaget dannet. For de innsamlede midlene laget Kristen Holbø så den nye støtten som ble satt opp i Kringen i 1912.

Pastor Lars P. Thorkveen var den første presidenten og i 1912 reiste han over for å være til stede ved avdukingen.
 

 
     
 
 

 

Lagt ut 6. mai 2010

 
     
       
 
 
     

www.otta2000.com